Tað riggar í løtuni ikki at leggja lesarabrøv á Lesarin.fo umvegis Facebook.

Fyribils skulu lesarabrøv sendast til redaktion@knassar.fo, so leggja vit tað út fyri teg.

Talan frá Nølsoyar Páll.

2014-05-04 14:00

Eg hevði tann heiður at sleppa at siga nøkur orð til árligu Hamp March tann 3 mei í Keypmannahavn.

(global kravgonga um avkriminalisering/legalisering av hamp)

Her er "talan" frá mær/hampafólk levera av "Nølsoyar Páll" til alt Skandinavia.

Kære Rigsfæller!

Jeg vil bringe en hilsen fra udkanten af kongeriget, nemlig Færøerne.Jeg er her som vores national helt Nølsoyar Páll. Han var b.l.a sømand og bonde. Han var en skipsfører ude i den vide verden i 1700 tallet. Han var respekteret af alle og havde adgang til kongen som man siger. At smugle for at forsyne sine landsmænd er nok det som han i virkeligheden er blevet helt for. En virkelig helt som Færinge i dag kan se op til og gøre ligesom om nødvendigt selvfølgelig.

Hampepartiet var med os fra start da vi åbnede op for en hampedebat på Færøerne. En pose frø og en video på nettet var alt hvar der skulle til. Det blev hoved overskrift i nyhederne. Og Straks kom de konservative kristne politikere og udmeldte at de ville forbyde hampfrø med lov! Vi stiftede en forening: Hampafólk, som i virkeligheden er et interesseselskab hos told og skat myndighederne. Det er måske lidt svært at sige hvad vi er for en forening. Men kort og godt handler det om at varetage den interesse som vi her alle har. Nemlig en ende på en krig, som narko forbudet jo er. Men også praktiske ting for vores medlemer er en del af foreningsarbejdet. Udfra den oprinlige forening er der b.l.a. udsprunget en invisterings fond som skal være parat til at sætte penge i legale spennende cannabis virksomheder o.l.

Hampafólk betyder Godt Folk. Vi har en masse ord som starter med hamp og er lig med noget godt. At hampe om er at rydde op. At hampe sig er at sætte tøjet pent, at have hampaskil er at være fornuftig, hampeligt betyder godt og hampilsi betyder simpelthen god orden. Mon ikke det stammer fra selve hampen.

Færinge har god kontakt til udlandet og serlig DK. Og derfor er cannabis i virkeligheden meget almindeligt for en Færing. Men det er ikke noget man kan åbent vise eller tale om, da det stadig er taboo fordi Færøerne er et forbudsland mere end noget andet. Det gør det måske mere naturligt at mange støder på den frie hamp kultur i deres færden i udlandet.

Rigsfællesskabet fungerer sådan for Færøerne at de selv råder over de områder de kan magte, og vil have. Såsom fiskeri, skole, kirke og landbrug. Men loven om euf. stoffer er Dansk område. Politi og retsvæsen på Færøerne er også Dansk. Desverre fremstår denne 3 enighed ikke serlig seriøs, da mange sager handler om cannabis. Cannabis eller hamp kulturen på Færøerne er selvfølgelig nogenlunde den samme som i resten af norden og vores allesammens christiania. Men reaktionerne fra politiet og nogle af politikerne deroppe er nok helt unike.

Til vores første event ville vi lave en stor smokeout, med minst 200 folk rygende en pind udenfor parlamentet. Da politiet truede med peppersprey og knipler, valgte vi at gøre det med lovlige urtejoints istedetfor. Men urtepottepolitiet de ville gøre alt for at stoppe os, så de konfiskerede vores urtepinde, og anklagede os for at det var "sprøjtet med hash". Da det kom frem for en dommer havde politiet allerede sendt det videre til Danmark for at blive testet i et laberatorium. Men for os og dommeren viste politiet hvordan en test viste posetiv for THC på disse urtejoints, og dommer gav derfor medhold i at jointsene skulle sendes til videre undersøgelse. Vi fik selvfølgelig det hele tilbage, og jeg glæder mig til erstatningssagen hvor politiet skal forklare hvordan en urintest kan bruges til at teste tør urt for THC. En måned efter beslaglagde urtepottepolitiet endnu en sendning som dennegang var inventar til en headshop. Dennegang har vi ikkeengang været hos dommeren. Det er jo tyveri ? Urtepottepoliti lederen har sagt at det er "pr. prinsip at man prøver at gøre alt for at stoppe hampafólk" Selvom det er en legal forening. I medierne har han flere gange sagt at han skal være den første til at forsvare fores ret til at ytre os og så videre. Foreningen drager selvfølgelig urtepottepolitiet i retten og indkalder alle relevante personer ind som vidne. Alt fra læger til politikere. Vores advokat Peter Hjørne ser frem til forhandlingerne når sagen skal berammes.

Det konservativt kristne parti Miðflokken ville gøre alt for at få stoppet alt dette med hamp og hamp frø, og har kæmpet med det ligesiden. Men det eneste man kan gøre på et Dansk sagsområde er at følge Dansk lov. Det vil sige at Færøerne har samme love og regler som Danmark, men prøver heletiden at sende et andet signal ud til folk. For eksempel har Annika Olsen sosialminister sagt at du kan få 16 år fængsel for hamp. Det ved vi alle at det kan ikke lade sig gøre i virkeligheden, et sted hvor der bor 50.000 menisker. Der er så meget deroppe som ikke giver mening, etnu siger anklager at straf deroppe må være hårdere, fordi dem som sælger tjener mere end i DK, da prisen deroppe er 250 kr grammet. Men det er den jo fordi straffen er højere søde anklager...Ja der er så meget at jeg må heller bare stoppe her, og så kan i altid få mere at vide af sjove underlige ting fra jeres egne baghave Færøerne fra os 420 Hampafólk. Som i finder på Facebook b.l.a.

Men det alleværste mest tragiske som vi alle i kongeriget kan være ganske flove over er den nyeste udvikling på Færøerne. De har nemlig taget terrorloven i brug for at bekæmpe hampkulturen med. Ja i hørte rigtigt. Færøerne som ikke har haft nødvendighed for terrorlov og aflytning af alle borgere, har nu valgt at indføre det med terrorloven direkte fra Danmark. Der skal opføres et hus i stil med det vi har hørt om NSA. Blot for at bekæmpe hamp. Hvad er det som forgår ? De politikere som er meget angst lytter til politiet, som siger lige hvad de vil høre. Nemlig at noget må gøres. Politimesteren på Færøerne John Kjølbæk har så åbenbart forslået terrorpakken så han kan få alt det spion udstyr han kan drømme om. Det er nemlig ikke kun aflytning, men alt vi kan forstille os af overvågning og krænkelser. Han avslørede dog hurtigt hvor uigennemtænkt hele denne fremgangsmåde er. Da journalist spørger ham hvad han nu så kan gøre for narkokrigen med denne terrorpakke, så svarede han: Vi kan nok fange imellem 10 og 20 personer om året og anklage dem for noget som giver minst 6 år. .... Han glemmer at Færøerne ikke har noget fængsel, og måske journalisten gærne ville høre hvornår de så med terrorpakken kan FJERNE hamp ? Men nej det ved John da godt, men glemte at sige det som politikeren vil høre lige her. Der er folk som synes at hampafólk har tabt på alle måder fordi nu er terrorloven kommet på grund af hamp. Men alt samvirker til det gode. Også det her skriger på en afkriminalisering. Når hamp er afkriminaliseret, så kommer dette aflytnings krænke udstyr at stå og samle støv.

Kære Hampafólk her i Danmark. Jeg vi takke jer for en holdbar hampkultur som i står fast ved. Sammen kan vi rydde op og få fjernet denne meningsløse krig i hele norden. Hampafólk,- altså folk som nyder cannabis på Færøerne har som sagt været meget tavse alle disse år. Men nu da vi har fået en offentlig stemme og er aksepteret i lobbyen, er vi nødt til at organisere os. Vi har intet fristed eller bare et sted som representerer vores verdier. Derfor har vi en vision om en Hamp ambasade eller en HAMPASADE som vi kan virke udfra. Vi har fået doneret et arkitethus på ca. 200 kvadrat. Og arbejder vi i øjebliket på presentation at vise til de rette vedkommende folk på Christiania, da vi ønsker at få den ind under deres vinger, et sted her i københavn. Vi vil sammen løfte hele hamp kulturen i hele norden, og glæder vi os at arbejde sammen med etnu Grønlandshuset inde på Christiania.

Nølsoyar Páll vil takke Kong Christian IV og alle jer hampafólk for at vi fik lov at fortælle hvad som sker i udkanten af vores kongerige. Vi har en spennende fremtid i møde allesammen :)