Tað riggar í løtuni ikki at leggja lesarabrøv á Lesarin.fo umvegis Facebook.

Fyribils skulu lesarabrøv sendast til redaktion@knassar.fo, so leggja vit tað út fyri teg.

Må en lagmand lyve og bedrage?(17)

2014-07-02 00:07

Grundprincippet i et demokrati er, at de folkevalgte er folkets tjenere, der skal effektuere folkets ønsker. Er man i tvivl om, hvad der skal gøres, fremfører man sine argumenter og vælger det mest fornuftige. Argumentets kraft er afgørende.

Siden valget i 2011 har Samgongan indført en helt ny måde at føre politik på. Argumenter, fornuft og fakta har nemlig været helt ligegyldige størrelser. SAMGONGAN HAR KONSEKVENT GJORT DET STIK MODSATTE AF, HVAD EKSPERTERNE ANBEFALER.

Jeg vil ikke gøre noget særligt ud af tunnelprojektet. Det var så torskedumt, at jeg først troede, at det var en aprilsnar. Kaj Leos offentlige argumentation lød således: “Jeg har taget en beslutning. Jeg er ligeglad med, hvad specialisterne mener”.Det er det tåbeligste politiske forslag, jeg har kendskab til. Alligevel ville det være blevet vedtaget, hvis ikke Bárður Nielsen havde fået dårlig samvittighed og ville stemme imod. Var det ikke sket, ville aftalen have været en realitet nu. Kaj Leo ville have pralet af at have gennemført projektet og sendt regningen på 3-4.000.000.000 kr. videre til vores efterkommere.

Nu prøver han at fralægge sig ansvaret!

SPØRGSMÅL 1: TROR NOGEN I DETTE LAND PÅ, AT KÁRI P. KUNNE HAVE SKREVET UNDER, HVIS IKKE ALT VAR, SOM KAJ LEO VILLE HAVE DET?

Lad mig i stedet tale om det næst-dummeste politiske forslag, jeg har kendskab til: Kaj Leos pensions- og skattereform.

Idéen i denne var at give de rigeste skattelettelser for at “sætte gang i hjulene”. Derfor udbetaler man nu ca. 330.000.000 kr. om året til folk, der ikke rigtigt behøver dem. Enhver husmor kan vel sige sig selv, at det er tåbeligt. Det bliver en gang imellem diskuteret offentligt, om der kan ses nogen forskel. Samgongan jubler og klapper i deres små hænder, hvis der er solgt 50 flere biler, eller 40 folk mere er kommet i arbejde.

FOCUS LIGGER NEMLIG HELT FORKERT!

FOR DET UDBETALTE BELØB KAN DU ANSÆTTE 1.100 (ÉT TUSINDE OG ÉT HUNDREDE!!) MENNESKER TIL EN MÅNEDLIG LØN PÅ 25.000 KR.!!

DU KAN FJERNE ARBEJDSLØSHEDEN I ÉT SNUPTAG! DU KAN GIVE ALLE DEM UNDER FATTIGDOMSGRÆNSEN ET VÆRDIGT LIV! Disse tiltag ville nå målet: “At sætte gang i hjulene”. Et alternativ var: DU KAN BETALE TUNNELEN TIL EYSTUROY PÅ 3-4 ÅR OG HAVE EN FAST INDTÆGT DERFRA (den ville have været halvvejs færdig nu!).

SPØRGSMÅL 2: HVORDAN KAN SAMGONGAN DOG I STEDET LAVE EN SKATTEREFORM, HVOR 90 % AF PENGENE BARE FORSVINDER UD I DEN BLÅ LUFT?

Kaj Leos skattereform finansieres ved at bruge af reservekapitalen ved at før-beskatte pensionerne. Virkningen af dette slår igennem om 20-30 år, når landet ikke længere kan stille sikkerhed for sine lån. Denne katastrofe er værre, end den netop afværgede tunnel ville have været.

Det føles måske ikke som et problem lige nu, men tænk lige over følgende: HVIS DU FIK UDBETALT DIN PENSION NU, VILLE DET SIKKERT OGSÅ GÅ MEGET GODT, MEN TROR DU IKKE, AT DET VILLE RAMME DIG I NAKKEN SENERE?

Lad os lige se, hvem der har sagt, at Samgongans pensions- og skattereform er en meget dårlig idé. De står i kø, så vi tager bare de mest prominente. FØRST HAR VI LANDSSTYRETS EGNE RÅDGIVERE, “PENSJÓNSNÝSKIPANARBÓLKURIN ”. Dernæst Steen Leth Jeppesen, forfatter til lederen i “Børsen”, Per Bremer Rasmussen, adm. direktør i “Forsikring & Pension”og Jørgen Goul Andersen, professor og velfærdsforsker. Endvidere Hans Jørgen Whitta-Jacobsen, økonomisk overvismand og professor i økonomi ved Københavns Universitet, Peter Birch Sørensen, tidligere økonomisk overvismand og professor i økonomi ved Københavns Universitet og Jan Rose Skaksen, tidligere medlem af “Det Økonomiske Råd” og professor i økonomi ved CBS.

Hvilke personer med forstand på tingene synes så, at reformerne er en god idé?

INTERESSANT NOK FINDES DER IKKE ÉN ENESTE ØKONOM, DER HAR UDTALT SIG POSITIVT OM SAMGONGANS PENSIONS- OG SKATTEREFORM!!

SPØRGSMÅL 3: HVORFOR FINDES DER IKKE ÉN ENESTE PERSON, DER KAN SIGE NOGET POSITIVT OM SAMGONGANS PENSIONS- OG SKATTEREFORM?

Samgongan har på intet tidspunkt rigtigt prøvet at argumentere for deres politik. Jeg har kun kendskab til følgende fra Kaj Leo: “Tað norðurlendska vælferðarsamfelagið hevur ongan kjans. Øll kunnu ikki bara fáa. Tað hava Noreg, Svøriki og Danmark eisini sannað nú.”

Så Kaj Leo siger, at han er ved at afskaffe den nordiske velfærdsmodel, fordi den ikke duer! Det er professor Jørgen G. Andersen vist ikke enig i:

“Efter finanskrisen kan den nordiske velfærdsmodel fejre sin største triumf. De nordiske lande ligger ikke blot i toppen socialt. Efter krisen skiller de sig næsten endnu mere positivt ud på økonomien. Hvor Norge har 3.100 mia. kr. i oliefonden, har Danmark samme beløb i PENSIONSFONDENE. Det er ikke statens penge, men reelt er op mod halvdelen udskudt skat.

I Danmark har forældregenerationen på denne måde sparet ca. 1.500 mia. kr. op som gave til deres børn og børnebørn”.

DET ER DENNE FÆRØSKE PENSIONFOND, KAJ LEO BRUGER LØS AF LIGE NU!

Kaj Leo er reelt ved at lave en selskabstømning af landet. Det er vel den eneste måde at drive forretning på, som han kender. Han tømte som bekendt sine egne selskaber for mere end 50.000.000 kr.

Kaj Leo vil i stedet hente pengene ind igen ved en tvungen pensionsopsparing. Idéen med en sådan opsparing er sådan set ikke dårlig. Det er gennemførelsen til gengæld.

SPØRGSMÅL 4: HVEM ER DET, DER KOMMER TIL AT MISTE 15 % AF RÅDIGHEDSBELØBET?

DET VIL VÆRE MANGE BØRNEFAMILIER, DEM SOM IKKE FIK NOGEN SKATTELETTESE OG RIGTIGT MANGE AF DE MENNESKER, DER HAR MEST BRUG FOR PENGENE. Den lavere middelklassen må igen betale gildet, så den vil efterhånden forsvinde.

LANDSSTYRETS IDEALSAMFUND ER ÅBENBART ÉT, HVOR EN LILLE (HALVRELIGIØS) LOGE BESTEMMER ALT. Hvad det kommer til at betyde, kan vi se på ved at sammenligne med USA: Der er den lavere middelklasse forsvundet. De 400 rigeste amerikanere ejer i dag lige så meget som de 150.000.000 fattigste. Hver 7. amerikaner lever under fattigdomsgrænsen. Hver 6. amerikaner får madkuponer for at overleve. Én ud af 99 amerikanere sidder i fængsel. Det svarer til 500 mennesker hos os. Der er brugerbetaling på mange ting. Inclusive sundhedsvæsnet.

Hos os har den lavere middelklasse et valg, som amerikanerne ikke har: De kan flytte fra landet.

SPØRGSMÅL 5: HVORDAN KAN KAJ LEO SIGE, AT HAN VIL GØRE NOGET FOR AT MINDSKE FRAFLYTNINGEN, NÅR HAN KONSEKVENT ØDELÆGGER LIVET FOR DEN LAVERE MIDDELKLASSE?

SAMMENFATTENDE MÅ JEG SIGE, AT SAMGONGAN FØRER EN POLITIK, SOM DEN IKKE KAN ARGUMENTERE FOR. Landsstyret prøver ikke engang på at lyde fornuftigt. Det er åbenbart fuldstændig ligeglade med, hvad almindelige folk tænker.

SÅ KAN MAN DA VIST IKKE GØRE MERE GRIN MED FOLKETS VILJE OG DEMOKRATIET!

KAJ LEO ARBEJDER KONSEKVENT PÅ AT FJERNE VELFÆRDSSAMFUNDET (OG SÅ HAR JEG ENDDA IKKE NÆVNT FISKERIPOLITIKKEN!)

HVIS HAN IKKE SNART BLIVER FJERNET, STÅR VI OVER FOR DEN STØRSTE FÆRØSKE KATASTROFE NOGEN SINDE!!

John Rødgaard