Tað riggar í løtuni ikki at leggja lesarabrøv á Lesarin.fo umvegis Facebook.

Fyribils skulu lesarabrøv sendast til redaktion@knassar.fo, so leggja vit tað út fyri teg.

Hva dælen nøler I efter

2014-05-15 13:06

Tordenskjold var måske nok en utålmodig mand; men på den anden side, hvis der er indgået en aftale, må der vel også ske noget!

Tórshavnar býráð vedtog før jul, eenstemmigt, at bygge ny musikskole på Sortudíkið ved siden af Nordens Hus. De praktiske og økonomiske rammer var på plads. Men derefter sker der ingenting. - Eller gør der?

Har byrådet fortrudt? - Det nægter politikerne.

Er placeringen uigennemtænkt? – Det er da en fantastisk god ide at skabe et kulturelt kraftcenter i sammenhæng med Nordens Hus, Kringvarp Føroya, Tórsbreyt, idrætshal, svømmehal, Tórsvøll osv.

Er beliggenheden ved siden af Nordens Hus umulig at leve op til på tilfredsstillende vis – æstetisk, arkitektonisk osv? Det er en krævende og spændende opgave; men alt er forhandlet på plads. Arkitekterne har formået at løse opgaven på fornemste vis – og i overensstemmelse med Nordisk Råd, bestyrelsen for Nordens Hus og diverse fredningsmyndigheder.

Er Sortudíkið et bundløst sumpområde, som aldrig vil kunne bebygges? Der er ikke 6-8 meter til grundfjeldet, som nogle har villet hævde. Et ingeniørfirma har foretaget prøveboringer, der har vist dybder på 3-5 meter. - Er det nu også sikkert? - Ja, det ved fagfolk vel bedst. Desuden kan man vel bare udbyde jordarbejdet, og se om det overstiger budgettets inkluderede procenter til uforudsete udgifter.

Er der fundet en bedre placering? – Den gamle kommuneskole? - Frúutrøð? -Lützenstrøð? - Forskellige placeringer ved Marknagilsvegur? - Vil man satse på en slags campus i forbindelse med en ny Vesturskúli og nye gymnastikhaller? Lad os, offentligheden, høre argumenterne.

Har man en forestilling om, at bygning af en ny musikskole vil blive billigere ved at finde en anden placering end Sortudíkið? – Dertil er at sige, at man har et projekt, der er gennemarbejdet og gennemregnet. Hvis man klipper en hæl og hugger en tå, kan man måske flytte projektet til en anden placering. - Men billigere? – Mere funktionelt? - Næppe!

Hvorfor skal Tórshavn bygge en ny musikskole? - Fordi de nuværende lokaleforhold er for trange og utidssvarende. Lærerne underviser i øjeblikket 6-8 forskellige steder rundt i byen – nogle i deres private hjem. Forholdene på Frúutrøð og Skansastova ville ikke få pæne ord med på vejen af myndigheder, der kontrollerer brandsikkerhed og arbejdshjmiljø.

Fremfor alt skal Tórshavn bygge en ny musikskole for at støtte og udvikle det enestående arbejde, der gøres hver dag af børn, unge og voksne – den ildhu som udvises af lærere i musikskolen og medarbejdere i andre kulturinstitutioner. Det giver genlyd over det ganske land.

Og internationelt set, er musikken et af de områder, hvor vi kan begå os. Her er vi altid blandt vinderne!

Ólastova, den 14. maj 2014

Peder Riis-Jensen

Beskrivelse: https://mail.google.com/mail/images/cleardot.gif